ahrefs backlink profili inceleme

Ahrefs Nasıl Kullanılır (Detaylı Anlatım)

Ahrefs Nasıl Kullanılır  ve Detaylı Site Analizi

Herhangi bir web sitesini detaylı okumak ister miydiniz? Diğer bir deyişle web sitesine ait link çıkışlarını, bünyesindeki aldığı linkleri, kendisinden bahseden web sitelerinde hangi kelimelerin kullanıldığını veya SEO çalışması yapıp yapmadığını… Elbette bunların hepsi günümüz teknolojisi ile yapılabilen şeyler.

Bilindiği üzere Google’a ait ileri seviye botlar bunları düzenli olarak her web sitesi için yapmaktadır. Ancak elbetteki bu bilgiler bizimle paylaşılmıyor. O nedenle Ahrefs gibi yazılımlar kullanılmakta. Her gün 8 milyarı aşkın web sitesini tarayarak, hafızasında tutan Ahrefs temelde anahtar sözcük incelemesi olan arama motoru optimizasyonunun ana amaçlarından biridir de denilebilir.

Çok yönlü bir SEO aracı olarak bilinen Ahrefs ile web sitesine ait anahtar kelime incelemesi yapılabilmesinin yanı sıra, rekabet analizi de yapılması mümkündür. Yani rakip web siteleri varsa, onlara ait gelişim stratejilerinden de haberdar olabilirsiniz. Öte yandan backlink analizi, toplu analiz yapma, anahtar sözcüklerin incelenmesi, içerik incelemesi, sıralamaların izlenmesi, etki alanı karşılaştırması gibi bir çok özelliğe sahiptir.

 

ahrefs nasıl kullanılır

Ahrefs Nasıl Kullanılır?

SEO araçları içerisinde en çok tercih edilenlerden biri olan Ahrefs son zamanlarında en popüler kullanılan araçlarından biri olsa da profesyonel kullanım gerektirdiği için belirli periyotlarda paket aboneliğine sahiptir. Genellikle SEO ajansları, şirket için dijital pazarlama ekipleri, içerik pazarlama departmanları ile dijital pazarlama ajanslar tarafından kullanılan araç temel olarak Site Explorer, Keywords Explorer ve Content Explorer olmak üzere 3 temel fonksiyona sahiptir. Detaylı olarak inceleyecek olursak;

1. Site Explorer

Bu ana menü altında çeşitli işlevlere ait bir çok alt menü yer almaktadır. Bunlardan biri de Overview menüsü olarak karşımıza çıkar. Ahrefs’e giriş yaptıktan sonra açılan kutucuğa web sitesinin adı yazılarak, Explore sekmesine tıklayın.

site explorer ahrefs nasıl kullanılır

Hemen alt kısımda bir çok detay içeren pencereler açılacaktır. Sırasıyla inceleyecek olursak;

ahrefs değerler ekranı

Üstteki görüntü web sitesine ait Ahrefs Rank Değeri’ni göstermektedir. Ayrıca Sayfa ve Domain değeri ile referans veren domain sayısı, organik arama terimleri, backlink sayıları, ücretli reklam çeşitleri ile organik trafik bilgileri gibi önemli detaylar burada görüntülenmektedir. UR değeri (URL Rating) ve DR (Domain Rating) değerlerini göstermektedir.

Pencerenin sol kısmında yer alan Organic Search kısmına tıkladığınızda lokasyona göre seçilen en iyi 10 rakibinizi görüntüleyebilirsiniz.

10 rakip site

Yine organic search alanında, web sitesine en çok trafik gönderen ülkeyi, en iyi 5 arama kelimesini ve             web sitesine ait en iyi 5 sayfa hızlı şekilde karşınıza sunulacaktır.

en iyi 5 organik arama kelimesi ve sayfa

2. Backlink Profile

Sol üst köşede yer alan backlink alanında, web sitenize gelen tüm backlinkler yer almaktadır. Ayrıca web sitesine gelen yeni backlinkler ile kırık backlinleri de bu menüden görüntüleyebilirsiniz.

ahrefs backlink profili inceleme

Bu menü aracılığı ile dilerseniz platforma ve dil seçeneğine göre de filtreleme yapabilirsiniz. Örneğin, sadece bloglardan gelenleri görmek isterseniz, “New” seçeneğine tıkladığınızda, son 1 hafta içerisinde gelen bağlantıları görüntüleyeceksinizdir. Açılan penceredeki kırmızı renkte olanlar kaybedilen bağlantıları, yeşil renkler ile kazandığınız backlinklere aittir. Ahrefs güncel tarama yaptığı için görüntülediğiniz bilgiler neredeyse son dakikaya ait doğru bilgilerdir. Bunların yanı sıra kırık backlinkler var ise bunu da “Broken” sekmesine tıklayarak görebilirsiniz. “Anchors” alanında ise hangi kelimeler aracılığı ile bağlantı elde ettiğinizi; buna karşın “Lost” sekmesinde ise kaybettiğiniz ya da bulunamayan backlinkler karşınıza çıkacaktır.

new (yeni) backlink gösterimi

Üst pencerede görünenler ise listelediğiniz backlinklerin çeşitli filtreleme seçenekleridir. Tek tek anlamlarına bakacak olursak;

Group Similar Links: Benzer bağlantı tiplerini gruplar.

One Link Per Domain: her bir domain için 1 tane backlink gösterir

All Links: tüm linkleri görmenizi sağlar

Link Type: edu, gov gibi uzantılı adreslerin gönderdiği backlinkler ile dofollow, nofollow gibi backlinkleri sıralama yaparak gösterir.

Platforms: blog, wiki, cms, wordpress gibi çeşitli alt yapılara göre liste yapma seçeneği sunar.

Language: seçtiğiniz dile göre sıralama yapar.

Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Export” sekmesine tıkladığınızda ise açılan tüm listeyi Excel formatında bir dosya olarak kaydedebilirsiniz.

Referring domains bölümü

Pencerenin sol kısmında yer alan “Referring domains” menüsünde ise web sitenize farklı alan adlarından gelen backlinkler varsa onları görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgi size aynı zamanda sitenize gelen düşük kalitedeki bağlantıları da gösterecektir. Aynı zamanda domainlere ait Alexa Sıralaması, Domain Sıralaması, verdiği backlink adeti ile backlinkin dofollow ya da nofollow olma özelliğini de görüntüleyebilirsiniz.

“Referring Domains” sekmesi altında bulunan New ile yeni backlink veren domainleri; Lost ile kaybolmuş olan backlink seçeneklerini görebilirsiniz.

ahrefs nasıl kullanılır export yapma

 

Yine pencerenin sol kısmında yer alan bir başka seçenek de “Anchors” sekmesidir. Bu menüde web sitenize hangi kelimeler aracılığı ile link geldiğini görebilirsiniz. Tıkladığız zaman sağ bölümde Terms, Terms 2 words, Terms 3 words, Terms 4 words  gibi ayrı sekmeler açılmaktadır. Bu alandan filtreleme yapabileceğiniz gibi, yine sağ üst köşede yer alan “Export” sekmesinden ise tüm listeye ait Excel dosyasını indirebilirsiniz.

Referring IPs” alanında yine web sitenize gelen hangi web siteden geldiğini, gelen web sitesinin IP numarasını ve kaç adet bağlantı geldiğini  görüntüleyebilirsiniz.

Internal backlinks” Ahrefs’ yeni eklenen özelliklerden biridir. Bu menü ile iç bağlantılar kolayca analiz edilebilir. Özellikle rekabet analizi yaparken, rakip web sitesinin hangi sayfalara daha çok önem verdiğini izlemek istiyorsanız, bu menü tam size göre. Ancak kendi web siteniz için böyle bir inceleme yapmak isterseniz, Search Console menüsündeki rapordan destek almanız önerilir. Bunun dışında eğer aldığınız backlinklerin web siteniz için faydalı olmadığını düşünüyorsanız, “Disavow Domains”i tıklayarak, backlink reddetme işlemi uygulayabilirsiniz.

organik anahtar kelime menüsü

“Organic Search” menüsü Ahrefs içerisinde belki de en çok kullanılanlardan birisidir. Bu özellik sayesinde rakiplerinize ait siteler için organik aramada sıralanan anahtar sözcükleri ve sıralama esnasında edindikleri trağifi güncel hali ile görebilirsiniz. Öte yandan hangi web sitesinin sizin sitenize en çok trafik sağladığını da görebileceğiniz gibi, siteye ait dizin boyunca yer alan tüm organik sözcükleri de listeleyebileceksiniz. “Last update” sekmesine tıklarsanız, son güncelleme tarihinden itibaren kelimeleri gösterecektir.

Organic Keywords” sekmesi dizindeki kelimeler ile bu kelimelerin zorluk seviyelerini ve aranma hacimlerini gösterecektir. Bu alanda dilerseniz sıralama seçeneği ile sadece belirli bir aralıktaki kelimeleri de listeleyebilirsiniz. Filtreleme seçeneklerinde yer alan position: pozisyona göre, volume: arama hacmine göre, difficulty: kelimenin zorluk seviyesine göre, CPM: tıklanma oranına göre, traffic: gelen trafik miktarına göre, results: sonuçlara göre ve words ise sözcüklere göre filtreleme seçeneği sunmaktadır. Bu filtrelemeler özellikle rekabet analizinde oldukça işe yaramaktadır. Rakip web sitelerinin hangi kelimeler üzerinden trafik elde ettiğini detaylı olarak görebilir, bu sözcüklerin sizin web sitenize bir getirisi olup olmayacağı hakkında net bir fikir elde edebilirsiniz.

Featured Snippet Kontrolü

Organic arama sonucu açılan pencerenin en sağ kısmında SERP  Features bölümü  oldukça önemlidir. Web sitesinin SERP’te yer alan sözcüklerinin taşıdığı özellikleri gösteren bu alanda da  filtreleme yapabilmeniz mümkün. Örneğin, www.seobul.net   adresinin Featured Snippet’ta çıktığı sözcükleri görmek için  “Only linking to target” özelliği aktif hale getirilir ve alt  kısımdaki “Featured snippet” kutucuğuna tıklanır.

Organic Keywords” menüsündeki anahtar kelimelere ait aylık ortalama trafik değerleri, sıralamadaki yerlerini, tıklama başı maliyet çizelgesini, URL adreslerini, toplam sonuçları, sıralamadaki yerini, aranma volümünü ve yüklenme tarihini de görebilirsiniz.

Web sitenizin en çok trafik çeken yani en değerli sayfalarını   görmek isterseniz, “Top Pages” menüsünden faydalanabilirsiniz. Bu kısımda farklı filtreler aracılığı ile rakip analizlerinizi ve backlink incelemelerinizi yapmanız da mümkün. Hemen alt kısımda yer alan “Top Subfolders” ve “Top Subdomains” menüleri inceleme yapılan siteye ait en iyi alt klasörleri ve en iyi alt alan isimlerini göstermektedir. Yani web sitenize ait hangi alt alan adının daha değerli olduğunu görmek ve getirisini hızlı bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız, bu sekme ile verilere anında ulaşabilirsiniz.

rakip domain analiz listesi

Compating Domains” ve “Compating Pages” yine Ahrefs içerisinde rekabet analizi yapılırken en çok kullanılan bölümlerdir. Bu menüler sayesinde sitenizin rakiplerini ve size rakip olan sayfaları görüntüleyebilirsiniz. Bu kapsamda rakip web sitelerinin hangisi ile kaç adet benzer kelimeye sahipsiniz ya da buna karşılık benzersiz kelimeleriniz var gibi konularda analize sahip olabilirsiniz. Bu menülerin hemen altında yer alan “Content Gap” başlığı ise yine rekabet analizinin bir başka aracıdır. Adından da anlaşılacağı üzere web sitenizdeki içerik boşluklarını gösteren bu araç ile aynı zamanda rakibinizin daha iyi konumda olduğu kelimeleri ve sıralama değerini görebileceksiniz.

Sol kısımda yer alan menülerde “Pages” menüsü altında bulunan “Best by Links” sekmesi sayesinde web sitenizin aldığı backlinklerin hangi sayfalardan ve kaçar adet olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Bu menünün en avantajlı kısmı 404 hatası veren sayfaları da tespit etmesidir. Böylece aracı linkler boşa harcanmamış olacaktır. Bu tip sayfaları kalıcı yönlendirme ile bertaraf edebilirsiniz. “Top content” sekmesi altında ise sayfalarınıza ait sosyal medya paylaşımı yapılıyorsa, bunlar analiz edilir ve en çok yapılan paylaşımlar buradan görüntülenebilir.

giden bağlantı adresi

Giden Bağlantılar (Outgoing links)

Outgoing Links” menüsü web sitenizin dışarı verdiği linkleri göstermektedir. Özellikle anchor metinleri ve broken linkler varsa direkt adreslerini görüntüleyebilirsiniz. “Linked Domains” seçeneği ise sitenizden diğer hangi sitelere link verildiğini gösterecektir. Bu alanda çeşitli filtre uygulama seçenekleri de olduğundan analizlerinizde kolaylıkla aradığınız hedefe ulaşabilirsiniz.

Paid Search Bölümü

Paid search” menüsü direkt olarak rakip web sitelerinin reklam kampanyalarını izlemenizi sağlayacaktır. “PPC Keywords” sekmesi  sayesinde reklam verilen kelimeler, reklam metni, reklamdan ne kadar trafik elde edileceği ve reklam uzantılarına ait detaylar izlenebilecektir.  “Ads” başlığı reklam çeşidi için oluşturulan metinlerin yer aldığı alandır. Hemen altında yer alan “Top Landing Pages” ise Google Ads’ten gelen en iyi açılış sayfalarını da görüntüleyip analiz edebileceğiniz alandır.

Ahrefs Content Explorer

En çok kullanılan araçlardan biri olan Content Explorer, Ahrefs’in ikinci ana menüsüdür. Bu bölümdeki arama çubuğuna bir kelime yazdığınızda, o kelimeye ait sitelerin en iyiden kötüye dek sıralamasını görebilirsiniz. Yeni tamamen sizin belirlediğiniz içeriğe göre Google araması yapılır ve o sayfalara ulaşılır. Dilerseniz “Only Broken” seçeneği ile kendi sitenize ait link oluşturarak fırsat yaratabilirsiniz.

içerik analizi ahrefs nasıl kullanılır

Content Explorer ile son 30 ile 90 günlük arama yapabilir, yazar ya da kelime sayısı gibi bir çok filtreyi kullanarak özelleştirebilirsiniz.

Kelimeye Ait Güncel İçerik Bilgisi

Örneğin, şapka kelimesini arattınız diyelim. Kelimeye ait domain derecesini, organik trafik bilgilerini ve sosyal medya paylaşımlarını inceleyebilirsiniz. Listelenen seçenekler arasında bu kelimeyi sosyal medya mecralarından Facebook, Pinterest ya da Twitter gibi platformlarda kimlerin paylaştığını dahi görebiliyorsunuz. O kişilere ulaşma şansınız varsa, sitenizin trafiğini dahi artırabilirsiniz. Ayrıca yine bu alanda sayfaya verilen backlinkleri de görebilirsiniz.

Bu menü altında bulunan bir takım filtreler şunlardır: publish date, paylaşımın yayınlanma tarihini; languages, dil seçimini: domain rating, domain sıralamasını; organic traffic, organik trafik sıralamasını; shares; paylaşım sayısını ve referring domains ise referans domainleri belirtmektedir

Ahrefs Keyword Explorer İncelemesi

Herhangi bir anahtar kelimeye ait analiz yapılabilecek en iyi araçlardan birisi olan Keyword Explorer, aranılan kelimenin zorluk derecesini, mevsimsel arama değişimlerini, tıklanma ile sonuçlanan veya sonuçlanmayan arama hacim bilgilerini, SERP’in Ads ve organik olarak dağılım durumunu global ölçekte görüntüleyebileceğiniz menüdür.

Özellikle SERP durumundaki tarihsel değişimler ile rakip sitekerin konumu gibi bir çok detay, siteye ait içerik oluştururken önemli ölçüde size yardımcı olacaktır. Bu noktada özellikle 10x Content ile Evergreen Content seçeneklerinden de ayrıca yararlanılabilinir. Keyword Explorer sayesinde Google, Bing, Yahoo, Amazon, YouTube, Seznam, Naver, Daum, Baidu gibi web sitelerinde anahtar kelime taraması yaparak, özel alt yapı ve arama hacimleri doğrultusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Anahtar kelime sıralama izleyici

Şayet belirli bir kelimeye ait özel bir seçiminiz varsa, dilediğiniz konuma göre ayarlayıp “Rank Tracker” ile takip edebilirsiniz. Hem masaüstü hem de mobil olmak üzere ayrı ayrı filtre seçenekleri menü içerisinde mevcuttur.

Ahrefs Site Audit

Kendi içerisinde tek başına bir tool olarak karşımıza çıkan “Site Audit” SEO kurallarına göre web sitesini teknik olarak analiz eden bir menüdür. Analiz sonucunda web sitesine puan vererek tüm hataları tek tek göstermektedir. Yani web sitesi içerisinde kırık backlinkler, crawl log, mega tag hataları,  indexlenemeyen sayfalar, duplicate title ile description sorunları gibi bir çok sonuç listelenmektedir. Öte yandan bu alana HTML doğrulaması yapılırsa, web sitenizde Googlebot gibi bir tarama elde edebilirsiniz. Ancak analiz süresi site içerisindeki URL sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Ahrefs Aracını SEO Olarak Kullanmak

Ahrefs’in saymakla bitmeyen özellikleri olsa da kullanımı tam olarak öğrenildikten sonra harika işler çıkarabilirsiniz. Genel geçer tavsiye ise Ahrefs ile sitenizin ilk etapta backlinklerini analiz etmenizdir. Zararlı, kırık ya da faydası olmayan backlinkleri Google Disawow tool ile engellemelisiniz.

Diğer bir tavsiye ise anahtar kelimenizi analiz etmenizdir. Web sitesi içeriklerinizin anahtar kelimenize göre oranını da saptamalısınız. Bu konuda diğer bir önemli husus ise aynı analizleri rakip web siteleri için de uygulamanızdır. Rakip sitelerin hangi diğer alanlardan backlink aldığını bularak, siz de o platformlardan backlink alabilirsiniz. Bu noktada rakip web sitelerinin anahtar kelime datalarını kendi web siteniz ile karşılaştırabilir, siteyi iyileştirme konusunda detaylı analiz çıktılarına sahip olabilirsiniz.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *