Semrush Nasıl Kullanılır ve Detaylı Site Analizi
Eğer bir web siteniz varsa mutlaka kendi sisteminizi denetlemeli, rakip web sitelerinin performansını da takip etmelisiniz. Tam da bu noktada dijital pazarlama söz konusu ise SEMrush karşımıza çıkıyor. Sağladığı önemli verilerin yanı sıra seçilen trendleri takip etmesi de SEMrush’ı muadillerinden farklı bir yere koyuyor.
Semrush Nasıl Kullanılır ve Rakip site analizi
Günümüzde çok kısa süre içerisinde sağladığı doğru ve faydalı veri sayesinde küresel bir araç haline gelen SEMrush, küçük işletmelere ait web sitelerinden uluslararası holdinglere kullanılmakta, rekabeti avantaja çevirerek hep bir adım önde olmak isteyenlere ciddi bir kolaylık sağlamaktadır.
SEMRush’ın 4 Temel Özelliği Nedir?
Yukarıda görüldüğü gibi SEMRush’a ait gösterge tablosu aslında kullanıcı dostudur. Tüm ana fonksiyonlar sol kısımda görülebilir. Temel olarak 4 ana menüyü kısaca açıklayacak olursak, birincisi Alan Adı Analizi olarak da bilinen Domain Analytics‘tir. Örneğin, herhangi bir alan adı olarak google.com yazarsanız, bu alanda o alana ait çok değerli bilgiler listelenecektir. İkincisi Anahtar Kelime Analizi yani Keyword Analytics‘tir. Daha çok anahtar kelime odaklı olarak çalışan bu menüde, eğer web sitenizin sahip olduğu markanıza ait spesifik bir kelime araması yaparsanız , bu anahtar kelime ile ilgili çok detaylı ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Üçüncü ana menü olarak Projects karşımıza çıkmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere yine alana özgü olan bu araç ile projelerinizi ekleyebilir, hizmet verdiğiniz siteler hakkında bir değerlendirme yapabilirsiniz. Son olarak Gap Analytics ise 5 farklı alan adına kadar “backlink”, “anahtar kelime (keyword)” ve “toplu” karşılaştırma özelliklerine göre analiz yapabilirsiniz.
SEMRush’ı kullanmak için ilgili kutucuğa herhangi bir anahtar kelime ya da alan adı yazmanız yeterlidir. Eğer alan adı (domain) girişi yaparsanız, Domain Analizi sayfasına yönlendirilirken; herhangi bir keyword yazarsanız direkt Anahtar Kelime Analizi bölümüne yönlendirilebilirsiniz. SEMRush istekleriniz doğrultusunda bulunduğunuz ülke ve coğrafi konuma göre sıralama yapacaktır. Bu noktada sonuçların doğru olması için sitenin hedeflediği ülkenin doğru seçilmesi gereklidir.
Domain Analytics (Alan Adı Analizi)
Web sitenize ait alan adna domain adı verilmektedir. Alan adınıza ait detaylı arama yapmak için bilinmesi gerekenlerden biri de alan adı analizidir. Bunun için sol kısımda yer alan arama çubuğundaki menüye tıklayarak, arama kısmına site adını yazıp Search sekmesine tıklamanız yeterlidir.
“All Reports” kısmından istediğini tarzda raporlamayı izleyebilirsiniz. Bu başlık altındaki raporlamalar oldukça önemli olduğundan kısaca bilgi vermekte fayda bulunmaktadır.
Organic Research (Organik Araştırma)
Bu raporlama sayesinde arama motorundaki ilk 100 sonuç içerisinde bulunan anahtar kelimelerinizin varlığını ve sayısını, tahmini trafik sayınızı ve tıklama başı maliyetinizi görüntüleyebilirsiniz. Raporlama ekranının tam orta kısmında bulunan alanda tüm zaman dilimi boyunca sonuçlarınız yer almaktadır. Sağ kısımda yer alan alanda ise gelen trafiğin hangi özelliklere sahip olarak geldiğini yüzdesel olarak görebilirsiniz.
Yukarıdaki görüntünün altında ise sitenize ait en çok aranan anahtar kelimelerin gösterildiği başka bir alan bulunmaktadır. Bu kelimelerin getirdiği trafiği, ortalama konum bilgisini ve volümlerini de görebileceksiniz.
Organik Araştırma sadece bunlarla da sınırlı değildir. Pozisyon değişiklikleri alanında yeni popülerliğe sahip olmuş ve çıkış yakalamış ve konum değişikliği olmuş kelimeleri; Lost alanından ise tamamen konum kaybetmiş olanları; Improved alanında ise konumu iyileşen kelimelere ulaşabilirsiniz.
Organik Araştırma içerisindeki bir başka rapor ise Rakip Analizi kısmıdır. Bu alan sayesinde en yakın rakiplerinizi görüntüleyebilir, ortak kelimelerinizi saptayabilirsiniz. Bu noktada rakiplerinizden bir adım öteye geçmez için web sitenize ekleyeceğiniz kelimelerde fark yaratmak avantajınız olarak düşünülebilir. Sayfalar kısmında ise web sitenizin en çok kullandığı ve en çok trafik olan sayfaları görebilirsiniz. Her site sahibinin bilmek istediği “kaç kelimeden ne kadar trafik alınıyor” sorusunun cevabı bu sekmede gizli.
Backlinks (Backlinkler)
Bu alandan oluşturulan raporun üst kısmında “Authority Score” ve “Trust Score” yer almaktadır. Bu istatistikler özellikle güven puanlarının seviyesi ne kadar yüksek ise, web sitenize o oranda fayda sağlayacaktır. Ancak tabii ki backlink konusu bu kadarla da sınırlı değildir. İlgili web sitesinin gerçekten sizinle ilgili olup olmadığına, trafik sağladığına ve gelen trafiğin bir davranış içerisinde olup olmadığına da bakılmalı, bu konu detaylı şekilde ele alınarak incelenmelidir. Bu alandan ayrıca yeni linklerin olup olmadığı ile kayıp yaşanmışsa asıl kaynakları da görebileceksiniz.
Advertising Research (Reklam Araştırma)
Web siteniz bünyesinde Google Adwords’ü kullanıyorsanız, rakip sitelerin hangi anahtar kelimelere önem verdiğini ve bu anahtar kelimeler için hangi reklam içeriğini kullandığını, son olarak da trafiği hangi sayfalarına çektiğini görebilirsiniz. Raporda yine kullandığınız anahtar kelimelerin pozisyon değişiklikleri ile kelimelere ait trafik yüzdeleri ve kelime trendlerini de inceleyebilirsiniz. Amaç rekabet ise bu menü size çok şey katacaktır.
PLA Search (PLA Araştırma)
Ürün Listeleme Reklamları anlamına gelen PLA, özellikle e-ticaret siteleri için tasarlanmış özel bir araçtır. Çevrimiçi ürün satan siteler için rekabet analizi yapılırken, rakip sitelere ait ürün listeleme konusundaki reklam performansları bu rapor ile kolayca incelenebilir.
Display Advertising (Görüntülü Reklamcılık)
Bu rapor ile web sitenize ait yayınlanan reklam sayısı, reklamların kaç kez göründüğü ve kaç adet yayıncının reklamları gösterdiğini inceleyebilir; ülke, cihaz, yayıncı kaynakları, reklam görselleri, cihaz ve reklam türüne ait bilgileri görebilirsiniz. Özellikle rekabet açısından rakip web sitelerinin hangi diğer web sitelerinde ne tarz bir görüntü ile görüldüğünü bilmek sizin açınızdan ciddi bir ayrımcılık olacaktır.
Traffic Analytics (Trafik Analizi)
Trafik datalarını ayrıntılı olarak sunan bu rapor hem masaüstü hem de mobil olarak görüntülenebilmektedir. Rakip sitelerin trafiklerini hangi sitelerden aldığını bilmek hoş olmaz mı…
Keywords Overview (Anahtar Kelime Analizi)
Konu anahtar kelime analizi olunca SEMRush bu konuda en iyi seo araçları ‘ndan biridir. Çıkan analiz raporu sayesinde web sitenizin durumunu görebileceğiniz gibi, rakip sitelerin de analizini yapabilirsiniz. Sahip olunan anahtar kelimelerin ne kadar trafik aldığını ya da kaçıncı sırada olduğunu kolayca görüntüleyebileceksiniz. Ayrıca menüde bulunan Magic Tool özelliğinin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Örnek grafikte görüldüğü üzere belirli bir anahtar kelimeye ait veriler TBM yani tıklama başına maliyeti içeren şekilde bir çok açıdan gösterilmiştir. Volume olarak bildirilen veri, anahtar kelimenin ne denli popüler olduğunu göstermektedir. Sonuç sayısı verisinde Google’da listelenen sayfa sayısını, bu anahtar kelimenin sektörde ne kadar rekabetçi olduğunu göstermektedir. Trend kısmından sorguladığınız anahtar kelimenin son 1 yıl içerisindeki popülerliğine dair veriyi alabilirsiniz. TBM yani tıklama başına maliyet kısmında ise Google Adwords’teki her bir anahtar kelimenin maliyet açısından değeri görüntülenecektir. Kelimenin rekabet açısından ne denli önemli olduğunu bu alan açıkça ortaya koymaktadır.
Projects
Ana sayfa üzerinde bulunan sol kısımdaki menüden Projects’e tıkladığınızda varsa projenizi bu kısma ekleyebilir, sonrasında detaylı site site denetimi, sayfa içindeki ayrıntılı denetlemeler, organik trafik analizi ve konum takibi yapabilirsiniz. Dilerseniz sitenize ait içerikleri inceleyebilir, daha iyi olması konusunda tavsiyeler de alabilirsiniz.
Gap Analysis
Ana menü seçeneklerinden biri olan Gap Analizi sayesinde, sitenizde 5 alan adına kadar karşılaştırmayı yapabilir, incelemelerinizi backlink, anahtar kelime ve toplu olarak farklı seçeneklerde gerçekleştirebilirsiniz.
Link Dalgalanmaları
İnternet dünyasında arama motorlarında bir takım dalgalanmaların meydana gelmesi oldukça normal kabul edilir. Herhangi bir web sitesi, kısa bir süre içerisinde bulunduğu yerinden sıralamasını kaybedebilir ya da bir üste çıkabilir. Sahip olduğu odak anahtar kelimeler ya da bu kelimeleri hedefleyen diğer web sitelerinin içerikleri farklılaştıkça bu dalgalanmaların olması normal kabul edilmektedir.
Örnek grafikte de görülebildiği gibi web sitesinin son bir ay içerisindeki dalgalanması hakkında veri alabilirsiniz. Dalgalanma skalasında 0 ile 10 arasında puan veren SEMRush, puan yükseldikçe kırılganlık oranının arttığını bildirmektedir. Eğer sitenizin ya da anahtar kelimelerinizin sıralaması hakkında merak ettikleriniz varsa, bu seo aracını kullanmanız tavsiye edilir.
Tüm bunların dışında henüz ülkemizde kullanılmayan SEMRush Sensörü, web sitesini içeriği ile birlikte toplu şekilde taramaktadır. Böylece ne tür bir içerik yapısına sahip olduğunu görebilirsiniz. Yakın zamanda ülkemizde kullanılabilir duruma gelecektir.
Write a Comment